Sorg kan ramme som en storm, der vender alt på hovedet. Hos U:point ved vi, hvor vigtigt det er at få kvalificeret støtte i de sværeste stunder. Med vores nyeste specialisering inden for sorgrådgivning er vi nu endnu bedre rustet til at hjælpe børn, unge og familier med at finde vej gennem sorgen og skabe en ny balance i livet.
Sorg er en naturlig, men ofte kompleks proces, der påvirker mennesker på mange måder – følelsesmæssigt, mentalt og fysisk. Hos U:point tilbyder vi målrettet støtte til dem, der oplever sorg, og hjælper dem med at bearbejde de følelser og udfordringer, der følger med.
En undersøgelse fra Egmont Fonden viser, at hvert fjerde barn har haft død eller alvorlig sygdom tæt inde på livet, før de fylder 25 år. Studier viser desuden, at mennesker med psykosociale vanskeligheder har en højere risiko for vedvarende og komplicerede sorgreaktioner – en erfaring, vi genkender i vores arbejde med børn, unge og familier i udsatte positioner
En vej til at forstå sorg
Vores sorgrådgiver, Anne Mette, arbejder ud fra nyeste sorgteori “tosporsmodellen”, udviklet af Margaret Stroebe og Henrik Schut. Modellen beskriver, hvordan mennesker i sorg pendulerer mellem to spor:
Det tabsorienterede spor, hvor tabet og de følelser af smerte og savn, der følger med, bearbejdes. Det genoprettelsesorienterede spor, hvor fokus er på at tilpasse sig en ny hverdag uden den afdøde eller det mistede, og stille og roligt genopbygger en ny hverdag.
Anne Mette forklarer “penduleringen mellem de to spor giver plads til både at sørge og fortsætte livet som det ser ud nu. Det anerkender, at sorg ikke er en lineær proces med en afslutning, men en integreret del af livet.”
Ifølge teorien bag “tosporsmodellen” kan det føre til forlængede sorgreaktioner, hvis en person bliver for fastlåst i ét spor. I det tabsorienterede spor fastholdes personen i tab og håbløshed, mens ubearbejdede følelser fra de genoprettelsesorienterede spor kan ramme senere. Balancen mellem de to spor er afgørende.
Mødet i sorgen har særlig betydning for børn og unge
Det er ikke kun sorgens spor, der har betydning. Hvordan man mødes i sorgen spiller en central rolle, især for børn og unge, som ofte er ekstra sårbare. En undersøgelse viser, at ca. 40 % af børn og unge skjuler deres sorg overfor deres nærmeste.
“Mange af de børn og unge vi møder i U:point, skjuler deres sorg for at virke “normale” som deres jævnaldrende. Derfor er det utroligt vigtigt, hvordan vi møder dem,” bekræfter Anne Mette
Forældre kan i kærlig hensigt undgå at tale om det svære, men det kan føre til, at børn og unge føler sig isolerede og ensomme med deres tanker. Vi ved, at det kræver en insisterende nysgerrighed at skabe rum, hvor de svære tanker og følelser kan komme frem. Ved at normalisere reaktionerne og skabe tryghed hjælper vi familier til at forstå deres sorg og finde vejen mod bedre trivsel.
Individuelle og fælles rum for sorgbearbejdning
Vores arbejde fokuserer ikke kun på den umiddelbare sorg, men også på de mange andre former for tab der ofte er en del af familiernes livssituation. Denne helhedsorienterede tilgang giver familier en større forståelse for deres egne reaktioner og mod til at bygge en ny hverdag.
Vi tilbyder flere typer af støtte til mennesker i sorg:
- Individuelle samtaler (1:1), hvor der er plads til fordybelse og skræddersyet støtte.
- Gruppeforløb, hvor man kan dele erfaringer med andre i lignende situationer og finde styrke i fællesskabet.
“Det er vigtigt at skabe trygge rammer, hvor mennesker i sorg kan begynde at forstå og anerkende deres egne sorgreaktioner. Det er her, at heling kan begynde.” afslutter Anne Mette.
Har du eller dit barn bruge for støtte i sorgen, eller ønsker du som forælder hjælp til at støtte dit barn? Kontakt os – vi kan hjælpe.
Vi deler også gerne vores viden om sorg med andre fagpersoner, hvilket bidrager til en større fælles forståelse af, hvordan man bedst støtter mennesker i sorg.